2017 yılında Kredi Garanti Fonu ( KGF ) çok alışılmadık bir şekilde kobilere kefil olmaya, onların teminatı olarak kredi çıkarmalarını sağladı. Sistem o kadar kusursuz işledi ki ticarete etkisi de yadsınamaz şekilde olumlu gerçekleşti.
Bilmeyenler için KGF nedir?
KGF, kurum olarak teminat güçlüğü yaşayan şirket ve kobilere teminat sağlayarak ( ufak bir komisyon karşılığında ) kredi kullanmalarını sağlayan bir kurumdur. Fiili olarak uzun süredir var olduğu söylenen KGF, 2017 yılı ile birlikte inanılmaz sükse yaptı.
KGF ile kredi çekmek için neler gerekiyor?
Kobiler ve şirket sahipleri için yapılması gereken şeyler aslında geçmişe dayalı kredi kayıt bürosu bilgilerinin temiz olması. Ödemelerinizin zamanında yapılmış olması, vergi borcunuzun olmaması, SGK borcunuzun olmaması… Bunlar KGF için olmazsa olmaz detaylar. Şirketlere ve kobilere kefil olan KGF sisteminin bu bilgileri istemesini yadsımamak lazım, sonuç olarak gerçek bir kefaletten bahsediyoruz.
2018 yılı KGF kredileri verilirken nelere dikkat edilecek?
Bu yıl verilecek KGF’lerde üstteki detayların yanı sıra geçen yıl KGF kullanan şirketlerin bu kredileri nasıl kullandıkları da göz önüne alınacak. Kullanılan krediler, kredilere karşın yapılan ödemeler, ödemelerin ne kadar düzenli olduğu / olmadığı da değerlendirilecek kriterler arasına girdi.
Bankacılar 2017 KGF ile gelen avantajın bazı şirketler tarafından yanlış değerlendirildiği, ev ve araba almak suretiyle kullanıldığı söylentiler arasındaydı. Sistem bu ayrımı kolaylıkla yapacakmış gibi hissettiriyor. Bankacılar şimdiden müşterilerini KGF için aramaya başladı.
2018 KGF ne zaman çıkacak?
Her ne kadar yeni kredi için tam bir gün verilmese de bankalar kanalında oluşan limit oluşturma isteği, müşterileri arayarak yeni KGF için hazır mısınız, kredi ister misiniz soruları yeni kredinin yakın zamanda çıkacağına işaret olarak yorumlanıyor. Bu 17.01.2018 tarihi bile olabilir, net bir bilgi ne yazık ki henüz bildirilmedi.
Hangi bankalar KGF kredisi vermeye yetkili?
Bilindiği gibi devlet bankaları başta olmak üzere; Denizbank, TEB, Yapı kredi, Türkiye İş Bankası gibi büyük bankalar da kredi verebiliyorlar. Her banka bu krediyi kullandırabiliyor mu konusunda net bir bilgi ne yazık ki elimizde yok. Bu açıdan bankacınıza danışmanız sizin için avantaj olacaktır.
İhracatçılar için KGF kredisi mümkün müdür?
2017 yılında dağıtılan KGF sonrasında harcanan paraların zaman zaman yersiz ve beklentileri karşılamadığı görüldüğünden bir süreliğine yalnızca ihracatçı şirketlere KGF kredisi verilmeye başlandı. Bu hep devam edecek diye düşündüren ihracatçı KGF’si, devletin de ihracatçılara bir teşviği olarak görülebilir ve son derece yerinde bir hamle olarak yorumlanmaktadır.
Kredi Garanti Fonu kredisi, hem kobiler, hem şirketler, hem bankalar, hem de ülke menfaatleri açısında müthiş bir destek sağlamaktadır.
13.02.2018 Tarihli Güncelleme
Bankalar ile protokol yapıldığı ve yakın zamanda kredi ile ilgili son kullanıcıya hizmet verileceği yönünde haberler var. Bu da demek oluyor ki eğer siciliniz temiz, vergi ve sgk borcunuz yoksa siz de mevcut limitleriniz dahilinde başvurunuzu bankanı aracılığıyla yapabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.